Nieuw ZeelandButeyko Therapeut

Ik heb van 1994 tot 2000 in Nieuw Zeeland gewoond. Een geweldige tijd in een prachtig land.

Ons huis stond in Palmerston North, en ik werkte bij Massey University als docent voorlichtingskunde.

Astma

Rond 1996 kreeg ik wat last van astma. Tot die tijd had ik alleen allergieën die zo nu en dan opspeelden (zoals dikke ogen en lippen nadat ik in een zaal gesport had, of bij sommige katten).

Buteyko

Iemand vertelde me over de Buteyko Methode, die er redelijk bekend is. In essentie bestaat de methode uit ademhalingsoefeningen die je ademhaling rustiger en minder diep maken. Ik volgde een cursus, en merkte dat mijn astma wegtrok. Ook kreeg ik meer energie.

Ik besloot de opleiding tot Buteyko Therapeut te volgen (het leek me het meest zinvolle dat je met je even kan doen). Ik heb eerst in Nieuw Zeeland als Buteyko Therapeut gewerkt, en ben in 2000 teruggekomen naar Nederland met het wilde plan ook hier de Buteyko Methode bekend te maken. Dat was het begin van het Buteyko Instituut Nederland.

Dat begint redelijk te lukken (ook al heeft het weButeyko Cartoonl veel langer geduurd dan ik verwacht had). Onlangs heeft zelfs Sigmund (de psychiater uit de strip van De Volkskrant) aandacht aan Buteyko gegeven (Klik op de cartoon voor een grotere versie).

Ik heb de laatste vijftien jaar het voorrecht gehad met meer dan 2.500 cursisten te mogen werken (met klachten uiteenlopend van astma tot chronische vermoeidheid en angstaanvallen). Vaak met veel succes.

Buteyko boek

In 2006 ben ik bevallen (wat een werk was het) van een boek over de Leven zonder astma dankzij de Buteyko MethodeButeyko Methode. Ik heb me geconcentreerd op astma en astmapatiënten, zodat ik het boek de titel "Leven zonder astma dankzij de Buteyko Methode" heb meegegeven. Er bestaat trouwens een aparte website over het boek: Leven zonder astma.

Opleiding tot Buteyko Therapeut

Sinds 2008 is er een Nederlandse opleiding tot Buteyko Therapeut. Het doel van de opleiding is mensen de vaardigheden en kennis te geven zodat ze op een veilige en professionele manier met patiënten kunnen werken.

De Buteyko Academie heeft nu ongeveer 80 Nederlandse en Belgische Buteyko Therapeuten opgeleid.